Ajuntament de Pontons

CONSELLS PER L’ÚS SOSTENIBLE DE L’AIGUA A LA LLAR

CADA GOTA COMPTA!

Tanca aixetes que no s’utilitzen
En rentar-se les mans o les dents es consumeixen entre 2-18 litres d’aigua. Una aixeta oberta raja a 10l/min.

Incorporar a les aixetes dispositius reductors de cabal
Són barats i senzills de col·locar, ja que s’enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum fins a un 50%. Si cal canviar aixetes, posar monocomandament, el seu consum d’aigua és de 6 a 8l/min.

No descongelar aliment sota l’aixeta
Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s’aconsegueix no malbaratar aigua.

Dutxar-se enlloc de banyar-se
Quan es dutxa una persona consumeix entre 30 i 80 litres d’aigua i una banyera entre 200 i 300 litres. Podem guardar en un recipient l’aigua que surt freda mentre esperem la calenta i podem regar les plantes , utilitzar-la per netejar. Hi ha dispositius reductors dels cabal per a les aixetes de les dutxes, podem estalviar fins al 50% d’aigua.

Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua
Una aixeta que degota pot gastar fins a 30l/dia. Cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d’aigua malbaratada a l’any, i un fil d’aigua que no s’atura són 36.000 litres/any.

Instal·lar cisternes de vàter de doble càrrega
Cada vegada que s’utilitza la cisterna del vàter es consumeixen entre 6 i 10 litres d’aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L’estalvi és d’uns 3l d’aigua en cada descàrrega.

No utilitzar el vàter com a paperera
En cada descàrrega s’aboquen entre 6 i 10l d’aigua (fins a 15l en certs models) i pot suposar un problema greu de sanejament

Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d’estalvi
Un cicle d’una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d’aigua i el rentaplats de 18 a 30 litres amb programes d’estalvi, sinó una rentadora antiga gasta 200l d’aigua.

No utilitzar la manguera per la neteja de vehicles
Cal portar-lo als establiments comercials i/o túnel de rentat.

Millorar la qualitat de l’aigua
No abocar productes nocius com pintura, oli, dissolvents, productes de neteja. Un litre d’oli mineral pot contaminar 10.000 litres d’aigua. Cal separar-los i portar-los a la deixalleria.

Menys aigua calenta, més estalvi energètic
Fer servir l’aigua calenta incrementa el consum d’energia, per tant recordem fer servir aigua calenta només en els casos necessaris. Mentre esperem es pot utilitzar per regar o fregar el terra.

Consulta aquí la Guia sobre estalvi d’aigua domèstica